Varza murată este un aliment tradițional în bucătăria românească și este nelipsită în sezonul rece. Delicioasă atunci când este servită alături de pomana porcului sau ca o garnitură, varza murată este ingredientul principal în rețetele celebre de sarmale și varză călită. Pentru a te bucura de aroma și gustul autentic al varzei murate, îți prezint o rețetă tradițională moldovenească pentru prepararea acesteia la butoi.
Ingredientele necesare pentru varză murată la butoi
Pentru a pune varza la murat, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- Varză
- Apă
- Sare neiodată, pentru murături
- Tulpini de mărar uscat tăiate în bucățele de 10-15 cm
- Felii de sfeclă roșie
- Crenguțe de busuioc uscat
Poți adăuga boabe de porumb uscat sau gutui pentru a-i da verzei o culoare galbenă și hrean pentru un gust delicios. Aceste ingrediente sunt opționale și pot fi adăugate în funcție de preferințele fiecăruia.
Alegerea verzei pentru murat
Atunci când alegi varza pentru murat, este important să ai în vedere câteva criterii. Varza trebuie să aibă un aspect proaspăt, fără frunze uscate sau bătute de grindină. Pentru sarmale, cea mai potrivită varză pentru murat este cea albă, cu frunze fine și ușor plată. Varza mai rotundă este potrivită pentru salată sau poate fi gătită, însă nu are frunzele suficient de mari pentru a face sarmale.
Dimensiunea căpățânilor de varză este, de asemenea, importantă. Acestea trebuie să aibă cel mult 20 de cm în diametru și să încapă pe gura butoiului.
Cum se prepară varza murată la butoi
Pentru a prepara varza murată la butoi, urmează acești pași:
- Curăță varza cu atenție înainte de a o murată, îndepărtând frunzele mari de deasupra și spălând foarte bine căpățânile.
- Varza se poate mura atât întreagă, cât și tăiată în 2 sau 4 bucăți, în funcție de preferințe. Dacă dorești să o pui la murat întreagă, cele mai bune verze sunt cele de dimensiuni medii sau mici.
- Varza murată moldovenească se păstrează în butoi, iar pașii de urmat pot varia în funcție de tipul acestuia (butoi de lemn/plastic). Butoiul trebuie spălat foarte bine și nu trebuie să conțină alte mirosuri. Pentru a-l curăța complet, poți adăuga o lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu la un litru de apă fierbinte și să toarnă soluția în butoi. După 2-3 ore, se clătește cu apă caldă, apoi cu apă rece.
- Scoate cotorul verzei cu ajutorul unui cuțit și pune sare în scobitura rămasă, pentru a ajuta varza să se înmoaie.
- La baza butoiului, pune o crenguță de busuioc și așază varza cu grijă. Începe cu căpățânile mai mari și apoi adaugă cele mici deasupra. Nu trebuie să rămână goluri între verze, iar cotorul acestora trebuie să fie orientat în sus.
- Între verze, strecoară feliile de sfeclă roșie și bețele de mărar.
- Adaugă apa treptat, pe măsură ce așezi fiecare strat de varză. Cantitatea de apă trebuie măsurată cu o cană sau o găleată gradată, pentru a putea determina câtă sare este necesară.
- Adaugă sarea neiodată. La un butoi de varză, ai nevoie de o cantitate de sare care să fie egală cu 30 de grame la fiecare 10 litri de apă rece. Dacă ai adăugat sare și în scobitura de la cotor, cantitatea va fi de 20 de grame de sare la 10 litri de apă.
- Pentru saramura, toarnă cantitatea de sare într-o cană de un litru și completează cu apă rece. Amestecă bine pentru ca sarea să se dizolve complet.
- Toarnă saramura peste conținutul butoiului cu varză.
- Închide butoiul și așază-l cu grijă în cămară.
Varza se murează în aproximativ o lună și poate fi gata de servit. Cu siguranță, aroma și gustul autentic al acestei verze murate vor face deliciul preparatelor tale de Crăciun sau Revelion. și numai.